Jídlo zapomenuté na sporáku s nezastaveným plynem

19.07.2024 22:53

bylo příčinou výjezdu HZS a PČR do našeho domu dne 20. května. Zápach spáleniny naštěstí zakrátko zaregistroval vlastník jednotky v příslušném patře. Na zvonění nikdo z bytu nereagoval  a proto bleskurychle zavolal na linku 150. Hasiči přizvalíi k zásahu policii, protože byl předpokládán násilný vstup do bytu. Kromě nezbytného osazení nových bezpečnostních dveří neutrpěli vlastníci téměř žádnou škodu. 

Výboru SVJ vznikla po následné, důkladné, téměř tříhodinové kontrole protipožárních opatření kontrolorem HZS řada úkolů a povinností. Zcela jistě jste zaregistrovali ve výtazích, na stěnách a dveřích různé informativní a výstražné tabulky - nalepoval je Radek Sokol se svým synem. V archivu jsem třeba musel vyhledat mnohé dokumenty, revizní zprávy a protokoly týkající se požárně bezpečnostních opatření. Nařízené úpravy, opravy a změny pak doložit revizními zprávami, fotodokumentací a zdůvodněním příslušného úkonu. Dosavadních pět hasicích přístrojů umístěných v několika podlažích bylo v souladu s příslušnými předpisy. Pro operativní zajištění bezpečnosti v případě pdobné nehody jsme se ve výboru rozhodli pro jejich umístění do všech podlaží. V nejbližší době necháme nainstalovat v domě kouřová čidla. 

Osobně je mi trochu líto, přestože splnění úkolů z kontroly HZS mi zabralo mnoho hodin, že k události došlo u bezproblémových vlastníků. Rodina zde bezkonfliktně a s dobrými vztahy s dalšími bydlícími žila od postavení domu. Po úmrtí rodičů před několika lety zdědila byt jejich dcera žijící mimo Brno. Byt pronajímá, změny v nájemnících, s nimiž nebyly nikdy žádné problémy, mi řádně oznamuje a průběžně se zajímá o dění v domě.